Please upgrade here. These earlier versions are no longer being updated and have security issues.

Profile pictures don't persist after logoff/re-login

Hello,

I'm having a problem with a jsConnect-configured Vanilla forum not persisting profile pictures after the user logs off.

I can successfully assign a profile picture, and it remains active until a logoff. Then it reverts to blank.

The forum is set to require a login in order to view posts, and it uses an external authentication/registration (exclusively) via jsConnect.

Any ideas as to why this might be happening?

Cheers,
Michael

Comments

  • vrijvlindervrijvlinder Papillon-Sauvage MVP

    Does the image return after logging in again or is it just gone?

  • It's just gone =)

  • vrijvlindervrijvlinder Papillon-Sauvage MVP

    Can you say how you assigned a profile pic? what method did you use? is this v2.0 or 2.1 ?

    UnderDog
  • Certainly! It's v2.0.18.4, and profile pics're assigned by going to one's profile (e.g. by clicking one's name in the navigation bar), then clicking "Change My Picture", and uploading one.

    I should note that in the activity list on one's profile, the picture change entry remains across a logout/log-in, but the profile picture itself vanishes.

  • 422422 Developer MVP

    when logged out inspect the image element in discussion for the profile pic.

    share the code here

    then do the same when logged in and share the code here

  • Certainly, and cheers:

    Logged in, immediately after setting profile pic:

     <a title="Michael Tyson" href="/profile/1/Michael%20Tyson" class="ProfileLink"><img src="http://heroes.audiob.us/uploads/userpics/940/nYRKJSEX2SY70.jpg" alt="Michael Tyson" class="ProfilePhotoMedium"></a>
    

    Logged out (looks the same when logged back in again); showing Gravatar because Gravatar plugin enabled:

     <img src="http://www.gravatar.com/avatar.php?gravatar_id=d9edc72477af4bd981a8c5e997dd5f00&amp;size=50&amp;default=http%3A%2F%2Fheroes.audiob.us%2Fplugins%2FGravatar%2Fdefault.gif" alt="Michael Tyson" class="ProfilePhotoMedium">
    
  • I might add that the "Photo" column from the GDN_User table seems to get cleared upon login (but not logout, which doesn't explain why the photo doesn't persist after a logout).

  • peregrineperegrine MVP
    edited March 2013

    are you certain the "Photo" column from the GDN_User table table changes? you checked it with phpmyadmin.

    just wanted you to verify, or was it an assumption.

    I may not provide the completed solution you might desire, but I do try to provide honest suggestions to help you solve your issue.

  • 422422 Developer MVP

    try disabling gravatar plugin see what happens

  • Absolutely certain, yep (Sequel Pro, not phpMyAdmin, but same thing).

    Tried disabling Gravatar, but the same thing happens - except no image is shown at all after logout/relogin, rather than showing the gravatar icon.

    I'm convinced this is something to do with the jsConnect thing, perhaps a bug with the way the user state is synced, but don't have the time to go through the source and find it right now.

  • peregrineperegrine MVP
    edited March 2013

    wild guess -- something happening here. class.jsconnect.plugin.php

    $Form->SetFormValue('Photo', GetValue('photourl', $JsData, ''));

    or this

    if (!$User['PhotoUrl'] && function_exists('UserPhotoDefaultUrl')) {
    $User['PhotoUrl'] = Url(UserPhotoDefaultUrl(Gdn::Session()->User), TRUE);

    UserPhotoDefaultUrl is picked up from gravatar I believe.

    I may not provide the completed solution you might desire, but I do try to provide honest suggestions to help you solve your issue.

    MichaelTysonHalfCat
  • HalfCatHalfCat ✭✭
    edited March 2013

    @peregrine is right.

    Please look here: http://vanillaforums.org/discussion/comment/174728

    What actually happens is: jsConnect overwrites the avatar each time you login. If you do not provide an avatar link, it deletes the link to it. By making the changes I mention in my post, you prevent Vanilla from modifying your avatar picture at login.

    peregrineMichaelTyson422vrijvlinder
  • peregrineperegrine MVP
    edited March 2013

    @halfcat to the rescue. I don't use jsconnect but those lines looked like the culprits.

    I may not provide the completed solution you might desire, but I do try to provide honest suggestions to help you solve your issue.

  • Ah, bravo! Lovely work, thanks heaps!

    HalfCatvrijvlinder
Sign In or Register to comment.